Pivní styly, to je velké téma, do kterého se chceme pustit.
Jde nám o to, podat tohle rozsáhlé téma jednodušeji, pro čtenáře, který má rád pivo, ale ale používá jen jako spojku, nebo částici, nebo kdovíjaký je to slovní druh.
Svrchně kvašené pivo je pro něj něco, čemu zatím svou pozornost nevěnuje. Ale když ale ochutná, zjistí, že je to jiné (než ležák), ale dobré. Proto chce vědět víc a ochutnat další ale.
Jako CHLEBA není jen jeden, tak ani LEŽÁK není jediné pivo.
Proč chtít vědět něco o pivních stylech? Protože pak víte, co od piva čekat. Protože pak si nekoupíte cibulový chleba, když ho chcete namazat Nutelou. Pak už víte, po čem sáhnout a třeba i čemu se vyhnout. Objevili jste chleba (pivo), co vám chutná. A teď ho můžete ochutnat v různých pekárnách (pivovarech), jupí!
Třídění dle pivních stylů, které používáme pro piva z Pivní lednice je hodně zjednodušené. Účelem je usnadnit hledání piva běžnému návštěvníkovi. Některé z těchto kategorií mají i další podkategorie. Pěkným příkladem je náš oblíbený pivní styl IPA, kterých také prodáváme nejvíc. Tam se nám další třídění zdá jako vhodné, a proto můžete dále vybírat double, triple, milkshake, atd.
Naše základní kategorie dle pivních stylů tedy jsou: IPA, Ale, kyseláče, NEIPA, ležák, stout/porter, pšenice, ochucená, stařená a ostatní.
Proč mít v této oblasti alespoň základní přehled?
Pivní styl vám toho o pivu prozradí mnoho – druh kvašení, výrobní postup, ingredience a hlavně to, jakou chuť můžete očekávat.
Pak vás už nepřekvapí, že některá piva jsou chutí na míle vzdálená od klasického ležáku. Nebo vás to možná překvapí, ale v dobrém a příště už budete vědět, po čem “sáhnout”.