Dnešní pivo si nikdo bez chmele nedovede představit, je jeho nedílnou součástí. Ale nebylo tomu tak vždy, chmelem hořčená a ochucená piva se začala vařit až během 14. a 15. století.
Co se tedy do piva používalo dříve? Vítejte ve #febrewery na téma Gruit.
Každý výrobce gruitu mě svůj vlastní postup, ale nějaké byliny shodné nebo časté jsou.
Vřes, břečťan, pelyněk, vřesna, řebříček a jablečník.
Zní to víc jako bylinný čaj než směs na vaření piva, že?:)
Samozřejmě neexistovala piva kořeněná jen gruitem, to byl termín především tehdejší Svaté říše římské, kořenilo se různě i jinde.
Například Finové mají své Sahti, to je pivo kořeněné pomocí jalovcových větviček a bobulí, proces výroby vypadal asi takto
S nástupem chmelů během 14. a 15. století klesal gruit na popularitě, taky proto, že na chmel nebyla daň jako na gruit, chmel mohl pěstovat a vyrábět libovolný zemědělec.
Chmel byl tedy levnější jak z důvodu nedanění, tak také z důvodu snadnější výroby.
A gruit dnes? Stále se někde vaří, ale spíš už jako historická zajímavost tradičních pivovarů nebo ve vlně hlavně amerických craftových pivovarů v 80’s a 90’s 20. stol.
V Česku jej vaří/vařily pivovary Lobeč, Volt nebo @SibeeriaCZ – ti dělali Prapivo.
No products were found matching your selection.