Proc si lidi mysli cim silnejsi pivo, tim lepsi chut?
V Česku bych si troufl tvrdit, že to pramení ze slabých ležáků – sklářská osmička a podobně. To prostě byla vodička, desítka už se dala a dvanáctka byla dobrý pivo. Prostě návyk, který už dneska nemusí být vůbec platný.
1. proč pivo chutná líp vychlazené?
Chladnější pivo ti dá větší pocit osvěžení, ale má to své limity, příliš chladné pivo a neucítíš z něj nic, chuťové pohárky chladem otupíš. Různé styly mají různou servírovací teplotu, viz obrázek – čím aromatičtější, tím teplejší.
2) Ziskovost pivovaru ohromně záleží na zaměření (jen ležáky nebo i svrchňáky/speciály, jestli restaurační nebo klasický prodejní), poloze (jestli cílíš na turisty nebo místní štamgasty)… Úspěch pivovaru je spíš o dobrém obchodníkovi než o dobrém pivu.
Sci-fi to není, pivovarnictví se může věnovat relativně kde kdo, ale vstupní bariéry jsou značné – je třeba vzdělání nebo garant, to je menší bariéra, větší bariéra jsou finance. Začínáš na 5M a sky is the limit.
2. Jak moc ziskový byznys je založit svůj vlastní minipivovar v ČR a věnovat se tomu full time. Úplná sci-fi a vyloženě obstojí jen ti nejlepší?
Ziskovost pivovaru ohromně záleží na zaměření (jen ležáky nebo i svrchňáky/speciály, jestli restaurační nebo klasický prodejní), poloze (jestli cílíš na turisty nebo místní štamgasty)… Úspěch pivovaru je spíš o dobrém obchodníkovi než o dobrém pivu. Sci-fi to není, pivovarnictví se může věnovat relativně kde kdo, ale vstupní bariéry jsou značné – je třeba vzdělání nebo garant, to je menší bariéra, větší bariéra jsou finance. Začínáš na 5M a sky is the limit.
Dávám si pivo v menším objemu,abych si užít tu jeho chuť a klidně jich ochutnám i víc za večer.
Musí mít všechna stejnou teplotu?
Myslíš různá piva ve smyslu různých stylů? Pak je odpověď ne, různé styly mají různou doporučovanou podávací teplotu. viz obrázek výše
SpONTánně kvašená piva (od @IvanRegal)
Většina lidí zná piva typu ležák, IPA nebo stout. Piva, kde vyšlechtěné kvasinky hrají pro výslednou chuť a vůni velkou roli








