Přeskočit na obsah

TIPY DO PIVNÍ LEDNICE – LEDEN 2022

Vyšlo jako článek na www.pivniweb.cz

Ochutnejte 8 vzorků piva, 8 pivních stylů od šesti malých českých pivovarů.
Při ochutnávce postupujeme od nejlehčích piv k těm silnějším a od světlých k tmavým.
Připravte si čistou skleničku a můžeme začít. Pivo by mělo být dobře vychlazené, pro ležák, kterým začínáme je 5 stupňů optimálních. Další piva si po vyndání z lednice nechte trošku “ohřát”, aby jejich chuť i vůně lépe vynikla.

1. Sibeeria – Fogtown – New England Pale Ale 12°, 4,9%

Už zase přinášíme o něco příjemnější mlhu do našich ulic. Tahle zakalená APA má krásně jemnou, plnou texturu, jak to máme všichni rádi, ale o něco pitelnějších 4,9 % alkoholu. Použili jsme pestrou směs chmelů ve stejném množství, jaké u nás sypeme do silnějších piv, abychom potěšili vaše smysly divokým exotickým aroma zralé papáji s intenzivní dávkou kokosu a špetkou vanilky.
Zdroj: https://sibeeria.cz/

Pivovar Sibeeria Brewery začal vařit jako létající pivovar v roce 2014 a postupem času se rozrostli do vlastního pivovaru. Ten najdete ve Vysočanech, kde své pivo vaří od roku 2020.

2. Zichovec/Falkon – Homies – DDH ležák 12°, 5,1%

Dvakrát za studena chmelený ležák uvařený v kooperaci Rodinného pivovaru Zichovec s létajícím pivovarem Falkon. Ve vůni jsou cítit citrusy, kokos a meruňky. Chuť je středně plná, řádně hořká, pitelnost úžasná.
Zdroj: https://pivovarzichovec.cz

Rodinný pivovar Zichovec vznikl v roce 2012 ve stejnojmenné vesničce nedaleko Slaného. Začínali s vařením převážně spodně kvašených piv a nyní vaří přes 60 druhů piv ročně. Nyní sídlí v Lounech.
Falkon je létající pivovar Jakuba Veselého, který byl založen v Žatci v roce 2012.

3. VIK – EUPHORIA #3 – Belgian Blond Ale 13°, 5,8%
Belgické světlé pivo se šťávou z hroznů z červeného vína, odrůda Modrý Portugal. Již třetí pivní speciál z limitované série Euphoria.
Zdroj: www.pivovarvik.cz

Pivovar Vik ještě neoslavil ani druhé výročí svého založení, ale získal už několik ocenění Zlatá pivní pečeť a vyhrál také soutěž o nejlepší ležák Král Prahy. U ležáku ale rozhodně nezůstávají, naopak mají velmi rozmanité portfolium pivních stylů. Naše fotoreportáž z pivovaru ZDE.



4. Obora – Philadelphia Sour Maracuja 12°, 5,5%
Hodně poctivej kyseláč z maracuji.
Zdroj: https://www.pivovarobora.cz/

Pivovar Obora najdete pár kilometrů od Tábora. Byl založen v roce 2015 a pochlubit se mohou tím, že si pěstují svůj vlastní chmel a dokonce i sladovnický ječmen.

5. Chroust – Milkshake IPA Nelson Sauvin 16°, 6,5%
Chmel Nelson Sauvin je náš oblíbenec. Jeho tóny bílého vína a angreštu doplněného tropickým ovocem jsou naprosto unikátní.
Zdroj: https://pivochroust.cz/

Chroustovští vaří pivo od roku 2016, kdy začali jako létající pivovar. Nyní se usídlili v pivovaru Clock, kde mají své vlastní vybavení. Naše fotoreportáž z pivovaru ZDE.


6. Zichovec – Fresh Hazy IPA 15°, 6,5%
Fresh je jeden z našich starších receptů, kde jsme nechali prostor zazářit chmelům Amarillo a Mosaic, hezky fifty-fifty. Chuť, které jsme tak dosáhli, je okázale ovocná. Nabídne tóny zralého ovoce, broskví, pomerančů, žlutého melounu a tropů. Krásně plné tělo vám veškerou chuť zprostředkuje v čisté intenzitě.Zdroj: https://pivovarzichovec.cz


Rodinný pivovar Zichovec vznikl v roce 2012 ve stejnojmenné vesničce nedaleko Slaného. Začínali s vařením převážně spodně kvašených piv a nyní vaří přes 60 druhů piv ročně. Nyní sídlí v Lounech.

7. Clock – No Idols! Triple IPA 22°, 9,8%
Světle zlatá barva, nízká bílá pěna, pivo čiré. Výrazné aroma amerických a australských chmelů. Chuť středně plná s důrazem na jediné – chmel. Hořkost vysoká, ale v souladu se sladovým tělem. Ve vůni a chuti zejména citrusy, pryskyřice a tropické ovoce. Pro několikanásobné chmelení byly použity odrůdy Mosaic, Galaxy a Amarillo. Naše nejchmelenější pivo.
Zdroj: https://www.pivovarclock.cz/

Pivovar Clock vaří pivo od roku 2014 v Potštejně. Začali jako domovarníci a  jejích motem je, že vaří pivo, které by sami chtěli pít. Jde jim to skvěle a své prostory rozšířili o prvorepublikovou továrnu, kde vznikl projekt Fenetra. Naše fotoreportáž z pivovaru ZDE.

8. Sibeeria – Nero Imperial porter 20°, 8%
Nový imperiální porter na dnešní dobu poměrně netradičně neobsahuje žádné nepivní příměsi ale staví spíš na pestrosti chutí z různých speciálních sladů a jejich precizním vyvážení. Osm druhů sladů vytváří komplexní zážitek plný tmavé čokolády, kakaa a lískovců s náznakem kávy. Nižší nasycení tyhle chutě ještě zjemňuje a dodává pivu sametovou texturu. Navíc při prudším nalití potěší i oko krásným lavinovým efektem. Díky 8 % alkoholu vás taky spolehlivě po dlouhé zimní noci udrží v teple. Zdroj: https://sibeeria.cz/

Pivovar Sibeeria Brewery začal vařit jako létající pivovar v roce 2014 a postupem času se rozrostli do vlastního pivovaru. Ten najdete ve Vysočanech, kde své pivo vaří od roku 2020.

Láká vás nějaké pivo k ochutnání? Nebo si chcete vychutnat celou degustaci a zjistit, jaký pivní styl vám “sedne” nejvíce? K tomu stačí jen pivo z lednice, čistá sklenice a na zdraví! 

Kompletní degustační set si koupíte ZDE.