Přeskočit na obsah

13. Sibeeria

Dnes #opivohezciadvent dělá Drunk on Fruit, kyseláč s cascarou a dragon fruit od

 

Trochu karamelu, sladové tělo, trochu kyselé, hodně ovocných vjemů… úplně se mi vybavil ovocný koláč a červeným ovocem, tohle pivo mě hodně baví (přitom tohle klišé nesnesu🙃). Díky:)

 

12. Únětický pivovar

Kousek od Prahy najdete Únětický pivovar, kde se pivo vyrábělo už odnepaměti. První doklad o tom pochází z roku 1557. “Pivovar byl založen nejspíš v roce 1710, protože právě tento letopočet stavitelé vytesali do kamenného sloupu na původním sladovním humnu. Můžete se na něj podívat, dnes je tam totiž pivovarský výčep.”
Pivovar vaří pouze ležáky a v nabídce má 3 druhy v základní řadě a 4 sezónní speciály (letní, Masopustní bock, Vánoční a Svatováclavskou 14).
My jsme do kalendáře vybrali 12°.

10./11. Bizon a Nozib

Další dvojice pivovarů otce a syna, kde Bizon vaří “klasiku” a Nozib<- experimentuje. 
NOZIB<- (www.nozib.eu)
“Michaelův táta Robert provozuje na jižním Plzeňsku Pivovar Bizon. Zde, v pivovaru vybaveném moderní technologií, vaříme NOZIB Special Brews. Je to jakási reakce na tátovu značku, hláskovaná pozpátku. Pracujeme spolu pod jednou střechou a oba máme své vize, které si navzájem pomáháme proměňovat ve skutečnost.”
Na Untappd má Nozib 27 piv, my v lednici dobře známe tak polovinu. Vše, co se dostane do plechovek, nebo lahví bereme i k nám.
Letošní série NEIPA Adventures i Sour Fruit Show se Michalovi vydařila velmi.
Na prvním místě dle Untappd najdete novinku, kterou jsme v lednici měli tento týden IPA Variety #1 Double DDH Hazy IPA. Pivo v netradiční lahvi, která vypadá obrovská a přitom je to klasika 0,5l a hodně rychle se vyprodala – doskladníme, Untappd: 4,25/25hodn. Na bronzové příčce je pak Obsidian (Untappd: 4,08)- naše volba do kalendáře.
OBSIDIAN je NEIPA s Talusem a Cryo Mosaicem. Jde o kooperačku s módní značkou Apex. Což je u nás taky něco nového. Ačkoliv se kooperacemi pivní svět hemží, tak většinou jsou to spolupráce dvou a více pivovarů, nebo pivovaru a hospody, pivotéky, nebo prodejce piva.
Nozib chce rozhodně přinášet něco nového a my se těšíme, co to bude v příštím roce.

9. Obora

Pivovar Obora z Malšic u Tábora vaří pivo od roku 2015. 

“Lokální, udržitelné, domácí.” To si tam chce dneska dát každý, protože je to “in”. V Malšicích se to opravdu žije. 

Jak? O tom si můžete přečíst zde: https://www.pivovarobora.cz/nase-poslani

Přidali bychom ještě slova vášeň a skutečný zájem.

Obora u nás patří do TOP5 pivovarů a my jsme se tam ještě nepodívali, tohle bychom chtěli v příštím roce napravit.

9.12. Obora Phil. Sour Švestka

PHILADELPHIA SOUR ŠVESTKA
Styl: Sour
Stupňovitost: 12°
Pivovar: Obora @pivovarobora

Legenda: Kyselost základu philadelphia sour je doplněna o chuť jihočeských švestek z Krtel, které tvoří až 25 % obsahu.

Hodnocení: Tato recenze vzniká ve spolupráci s obchodem Pivní lednice a představuje pivo z adventního kalendáře. Dnes otevřeme číslo 9.

“Dovolil jsem si švestičky z naší zahrádky…”. Každý jistě zná tuto památnou větu z filmu Marečku, podejte mi pero. No a švestky si dovolil uvařit i pivovar Obora ve své podzimní novince v podobě jejich “Phily” řady. Na proces kvašení byly použity kvasnice odchycené v přírodě a vyšlechtěné na University of the Sciences v americké Philadelphii. Jdeme ochutnat. Vůně je svěží jemná kefírová a jsou samozřejmě cítit švestky. Tělo je středně plné s vyšším řízem. Hořkost velmi nízká. V chuti jsou cítit čerstvé švestky, které vzápětí vystřídá osvěžující kyselost. Ta vás nutí se napít znovu. A tak pokračujete až do samého dna plechovky. Takže povedený podzimní kyseláč.

8. Rodinný pivovar Vik

V pražské Hostivaři najdete pivovar Natálky a Kuby Vikových, který založili v roce 2020. 

“Naší základní myšlenkou je vyrábět pivo autentické, osobité a nekompromisní. Jsme hrdou součástí pivní revoluce ve vnímání toho, čím pivo je a čím může být.”

Na Untappd mají 27 piv. Novinkou je série Russian Imperial Stoutů. 

Vikovi jsou sympaťáci a navíc velmi otevření a rádi dávají prostor pro vaření i létajícím pivovarům. V letním období se můžete přímo u pivovaru občerstvit.

8.12. Vik - Euphoria 4

7. Kamenice nad Lipou

V téhle Kamenici se pivo vařilo už od 15. století až do roku 1947.

Rekonstrukce budovy pivovaru pak začala na jaře roku 2016 a v říjnu 2017 došlo k otevření větší části pivovarského provozu. Jeho součástí je i pivnice, která nabízí obědová menu a v plánu je také restaurace s výhledem do zámecké zahrady. 

Příjemné prostředí zrekonstruovaného pivovaru vás určitě překvapí. Pivovar nabízí také možnost exkurze, nebo ochutnání piv z degustačního prkénka.

Ondra doporučuje ochutnat Kamenickou 10, 12 a IPA 15.

7.12. Kamenice nad Lipou - Kamenická 12

6. MadCat

MadCat v překladu znamená šílená kočka a pivo vaří s mottem “šílené nápady v lahvi”. Začali už v roce 2011 v jihlavském hudebním klubu. Poté v roce 2017 zrekonstruovali objekt bývalého lihovaru v Kamenici u Jihlavy, kde se usídlili.
My jsme od nich v Pivní lednici chladili několik piv ze série Single Hop Ale a také pár kousků ze série Sourů. Jejich soury máme rádi, vloni byla malina a i letos jsme do kalendáře sáhli po kyseláči.
Kamenické pivo od MadCatu jsme si představili a zítra se podíváme na další kamenické pivo. Asi jen 70 km daleko od Kamenice u Jihlavy najdeme Kamenici nad Lipou…

6.12. MadCat Mango-Pina-Coco-Sourus

Je tu 6. prosinec. A já s Pivní lednice otvírám další okénko jejich adventního kalendáře. Dnes MadCat a kyseláč!
Lehký, osvěžující kyseláč. To po návratu z práce chceš! Vraceč do hry.
Vůně lehce kokosová, zbytek stále opředený rýmou. Chuť perlivě kyselá, nasycení je značné a dohání absolutně chybějící tělo (ale kdo ho taky chce, v kyseláči). Kokos, mango, kyselost. To k sobě moc hezky jde. Kyselost a říz je dominantní, vše ostatní pod tím ale hezky do chuti hraje. Naprostá spokojenost.
5/5
Chci ještě!

5. Axiom Brewery

“V roce 2018 se šest mužů z pivovarského světa rozhodlo spojit lásku k pivu a letité zkušenosti a vytvořili tak pivovar Axiom se sídlem na Hané v Prostějově. První várku jsme uvařili v polovině roku 2019 a hned za prvních šest měsíců jsme se vyšplhali do čela soutěže Ratebeer.com o nejlepší nový minipivovar v České republice. ” (https://axiombrewery.com/)
Teď už mají na dle Untappd na triku 83 piv.
A my chladíme i další jejich kousky: https://pivnilednice.cz/Pivovar/axiom/
Do kalendáře jsme od nich vybrali Stout Melipona Café Helado a udělali tím radost Hopnrolla, který tvoří video s neposlušnými kávovými zrníčky.

5.12. Axiom - Melipona

Popis od Dana Adama (IG Čas na pivo)

Styl: Almond Ice-Coffee Vanilla Milk Stout
Stupňovitost: 17°
Pivovar: Axiom @axiombrewery

Legenda: Náš nový stout úplně změní Vaši představu o tomto stylu. Kávová příchut´ s čokoládovými podtóny, trochou ořechů a laktózou na závěr, dává vznik stoutu, který Vám bude připomínat posezení s kávou a zmrzlinou.

Hodnocení: Dnes tu mám kavárenskou záležitost v podobě milk stoutu. Po nalití do sklenice je cítit káva s hořkými tóny kakaa. Tělo je plné s vyšším řízem, který by klidně mohl být jemnější. Charakter je sušší a kyselejší. Káva a hořké tóny tmavého kakaa tvoří dominantní chuť. Mandle a laktóza zjemňuje celkový dojem z tohoto stoutu.

4. Crazy Clown Brewery

Je létající pivovar, který vaří pivo se vším možným i nemožným a vyhýbá se jedině chmelu Citra. Od března letošního roku se loučí s pivní scénou.
 
Nejnovějším pivem na rozloučenou je Unicorn Swingers Party – Pink NEIPA s marshmallows, cukrovou vatou, colovým pelyňkem, červenou řepou a liči, kterou teď můžete potkat na čepech.
 
Na Untappd má 98 piv. My jsme do kalendáře vybrali Oh My Fuckin’ Cthulhu – gose s bylinkami na gin od Martina Žufánka a sépiovým inkoustem (Untappd: 3,79).
 
Informace z webu Crazy Clowna, že další piva budou postupně přibývat už není aktuální. Nová piva jdou už jen do sudů a tyhle plechovky jsou tedy poslední: https://pivnilednice.cz/Pivovar/crazy-clown/.
 
Na ofiko webu vás čekají další informace o Crazy Clownovi? https://www.crazyclownbeer.cz/o-nas (a taky si můžete objednat pivo i merch).
 
Bye Bye, Adios Amigos, potlesk a zhasnout světla…

4.12. Crazy Clown - Oh my f Cthulhu

2./3. – Pivovar Radouš a The Barn Beer co.

 
Pojďme se podívat na oba tyhle pivovary – nebo spíš oba projekty sládků Ilgnerových z jednoho pivovaru v Druztové, kousek od Plzně.
 
Pivovar Radouš má na Untappd 68 piv. Jejich stálou nabídku tvoří 6 piv: Stodolní desítka, Pilsner Ilgner, RU-KA (ležák s chmely Rubín a Kazbek), Radoušovo polotmavé, Magický motýl (Session IPA), Radoush Stout.
My jsme do kalendáře potřebovali plechovku a tak byl výběr jasný – Pilsner Ilgner (Untappd: 3,4), ležák plzeňského typu s chmely Premiant, Sládek a ŽPČ, 38 IBU.
 
Pokud se chcete dozvědět více o historii, nebo zkouknout zkouknout fotky, tak vše krásně zpracované najdete zde: https://pivoradous.cz/.
 
Rozjezd The Barn, jako experimentální “bokovky” sládka Honzy Ilgnera tam datují k začátku roku 2020.
 
Na Untappd už má 34 kousků a skvělé celkové hodnocení 3,93. V top trojice je i pivo Ummagumma (4,14), které jsme vybrali do kalendáře. Jde o kooperačku s Pivo Falkon, ke kterému se ještě v kalendáři jednou propijeme:).
 
Radouše chladíme teď v lednici poprvé, od The Barn už jsme několik piv měli a budeme rádi za další do sbírky.
 
Návštěvu a prohlídku pivovaru Ondra může doporučit. Pivovarská Stodolní hospůdka, která je nedaleko prý nabízí 10 druhů skvěle ošetřeného piva.

3.12. - The Barn/Falkon - Ummagumma

Adam (IG – Čas na pivo)
Styl: THD New England IPA
Stupňovitost: 17°
Legenda: Sametově jemný a pořádně zakalený NEIPA, uvařený ve spolupráci pivovarů Falkon a The Barn (Pivovar Radouš) s pořádnou porcí tropického ovoce díky trojitému studenému chmelení Cryo pop, Riwaka a Talus. Untappd 4,17 z 5.
Hodnocení: Tato recenze vzniká ve spolupráci s obchodem Pivní lednice a představuje pivo z adventního kalendáře. Mám tu čest vám představit šestici piv, které mi vybral Ondra z Pivní lednice. Dnes je 3. prosince a otevírám okénko vpravo dole v rohu s číslem 3, ve kterém je ukryto pivo Ummagumma.
Jedná se New England IPA. Na první pohled je to krasavec zahalený do mlhoviny tropického ovoce. Když přivoníte cítíte meruňky, citrusy a ananas. Vůně je velice svěží. Taky aby ne, pivo je třikrát nabombené trojící velmi aromatických chmelů. Jdu ochutnat. Tělo plné jemné až sametové, říz je střední. Chuť je sladká, ovocná. Hořkost slabší. Dominuje zde zralý ananas a doplňuje ho chuť citrusů a peckového ovoce (broskve a meruňky). Cítit jsou i pryskyřičné tóny.
Jak tento pivní styl přímo nevyhledávám, tak zde musím říct, že se jedná o velice povedené a dobře pitelné pivo. Ale bacha je to silák a může se stát, že byste se mohli při větší konzumaci ocitnout pod adventním věncem.
Zajímavost na konec: Znalci hudby jistě tuší, že název je zřejmě inspirován čtvrtým albem skupiny Pink Floyd z roku 1969. Slovo „ummagumma“ je slangový výraz z okolí Cambridge pro pohlavní styk. Takže přemýšlím, co to na obrázku vlastně je vyobrazeno.

2.12. Radouš - Pilsner Ilgner

Autor: Pavel Kořistka
Pod číslem 2️⃣ jsem objevil ležák z pro mne zatím neznámého pivovaru Radouš, který se nachází v plzeňském kraji.
Pivo je jak jsem už řekl klasický ležák plzeňského typu, je to dvanáctka a taková ta klasika … Název piva je PILSNER ILGNER.
Musím přiznat, že jsem si prvně myslel, že slovo Ilgner je nějaká vtipná parodie na známý Pilsner Urquell, ale po nastudování na webu jsem zjistil, že Ilgner je jméno sládka tohoto pivovaru (Vladimír Ilgner).
Pivo chutnalo.. a poznal jsem další pivovar, takže 👌

Info:
Pivní styl: ležák
Alkohol: 4,8%
Chmely: Žatecký poloranný červeňák, Sládek

1. Pivovar Thrills Brewing

Pivovar z Velkých Pavlovic, ve kterém se začalo pivo vařit vloni v srpnu. Zakladatel pivovaru, sládek Marek, předtím tři roky vařil pivo v anglickém Wild Beer Co.. Pokud se mrknete na jejich nabídku piv, tak se rozhodně máme na co těšit.
 
Ale to už ukázal i za krátkou dobu svého vaření u nás. Na Untappd už teď mají 36 piv a libují si v kooperačkách.
 
Zmínit můžeme asi neúplný výčet:
– Echt IPA! West Coast IPA uvařena ve spolupráci s Budějovickým Budvarem (létajícím sládkem Alešem Dvořákem)
– Bohemian Poetry – s Rodinný pivovar Zichovec
– Fusion CZ/SK – ve spolupráci s Leoohm levitation brewing
– Life After Death – s Rebel Bean Roasters
– Sour Me Now – s JBM Brew Lab
– Tucet sladů – se Schrott Brewing Brno
– Serial Killer – Bloody IPA, s brněnskými hospodami Schrott, Malt Worm a JBM draft house
– Why not – s Černý potoka
NOVINKA – On The Table – kooperačka se zmíněným Wild Beer Co.
 
Sami o sobě říkají: “Máme rádi piva s nápadem, chmelem, svěžestí, živá, nefiltrovaná – piva s pozadím, emocí, pitelností a vzruchem.”
 
My teď z jejich repertoáru chladíme tahle piva: https://pivnilednice.cz/Pivovar/thrills/
Podle Untappd je jejich nejlépe hodnoceným pivem právě novinka On The Table (4,08/10 hodnocení), dvojika Dočesná (3,97) a třetí je It´s Tricky (3,96).
 
Tu si my dneska otevřeme, protože je jedničkou v našem kalendáři.
Ohlasy na tohle pivo jsou super, většinou s dodatkem, že laťka je vysoko. A je to tak!
Chtěli jsme ale Thrills zmínit hned na začátku, protože teď mají mnoho skvělých piv, tak ať o tom víte…Můžeme asi poodkrýt trošku Tricky překvápko…V našem kalendáři je i několik kooperačních piv, takže s Thrillsem se ještě neloučíme:).
 
 
Fotku Marka (ten s logem pivovaru na prostředníčku) s jeho fanouškem jsme si bez svolení půjčili z IG Thrills.
 

1.12. Thrills - It´s Tricky

Vrog – domovarník z českotřebovska

Advent s Pivní lednice začíná! Odmala jsem dostával adventní kalendáře, znáte to: okénka a malé čokoládky. Už jsem velký kluk a tak se jde na pivní kalendář, který připravila https://pivnilednice.cz/ 
 
S Ondrou a jeho Lednicí se známe snad od prvopočátku. Měl jsem napsaný příběh o tom jak daleko jezdím pro pivo, jak občas jede na oplátku Ondra k nám, ale to vynechám, kdyžtak do komentů.
 
Takže dost k sentimentu a jdeme na to pivo. Předesílám, že nám doma řádní nějaká nemoc. Většina věcí chutná jako seno a tráva. Ale ne Thrills. Pivovar, který funguje snad jen rok? A vše co pouští ven má solidní hodnocení. A adventní kalendář začíná právě jejich pivem It´s Tricky!
Co nám řekne výrobce na plechovce? Když vynecháme zákonné info, zjistíme že v pivu je sabro, cascade a simcoe. Ječný, pšeničný a ovesný slad* a ovesné vločky. EPM je 13. “Fér enaf.” Sabro je ve vůni dominantní a rozpoznatelné, to bezesporu. Hořkost adekvátní k hazy IPA, “jujcy” efekt se ale nekoná (nikdo ho ale nesliboval). Prvotní rozpolcenost vystřídalo uspokojení a hebké pohlazení silně chmelené NEIPY. Ano, dokázal bych to pít celý zbytek večera. Nicméně, vzhledem k 5,5 % alc. bychom se už v 11 večer potkali na stole.
Pivo: 3,5/5 (v rámci kategorie)
Stav degustátora: 2/5, mám spíš čich než chuť, nebo si to aspoň namlouvám. Dopíšu post a deme spát.
*) za mě zbytečnost. Po mnohých experimentech to jsou vyhozené peníze, ovesné vločky svojí práci udělají hravě. Pokud ale nejdete za hranu diastatické aktivity, to pak slad uvítáte.