Přeskočit na obsah

8. díl – Dampfbier

Dnes vám ve #febrewery budu vyprávět o pivním stylu, o kterém jste pravděpodobně nikdy neslyšeli.

Jmenuje se Dampfbier a vznikl v Bavorsku v 19. století.

Němčináři už jistě pochopili, že se budeme bavit o páře, teď ještě co by to mohlo u piva znamenat, že?  
Krátká a poutavá historka tvrdí, že název vznikl, když sládci zakvasili nepšeničné pivo pomocí kvasinek na pšeničné pivo. Kvašení bylo tak bouřlivé, že jim připadalo, jak když z piva jde pára, proto název Dampfbier, tedy parní pivo.  
Jak ale už víte ze včerejška – když je nějaká historka u piva too good to be true, obvykle je pravda jinde. A to je případ i dampfbieru. Jak to s ním tedy bylo, jak vznikl? 
Toto “parní pivo” vzniklo v době, kdy průmyslová revoluce umožnila využití páry v průmyslu a pivovarnictví nebylo výjimkou. Úplně původně toto vzniklo především v lihovarech, kde byl přebytek páry po pálení, a tak továrníky napadlo mít parní výrobu piva jako bokovku.  
Brzy se pára jako ohřevní médium na rmutování a chmelovar rozšířila i do běžných pivovarů a sládci a majitelé rádi použili název dampfbier pro odlišení od piv vyrobených na přímém ohni, takovým se někdy říkalo feuerbier (feuer – oheň). 
Toto označení postupně klesalo na významu i četnosti a do dnešní doby se udrželo prakticky jen ve spojitosti s pivovarem ve Zwieselu (česky Svízel), který se stále jmenuje Dampfbierbrauerei – Parní pivovar.

V Holandsku se parní pivovary označovaly a označují Stoombierbrouwerij. 
Pivovar ve Zwieselu vaří spoustu stylů (ležák, pšeničné pivo, bock, zwickel…) a také dampfbier. Ovšem ani tento dampfbier není v duchu původní historky “ječmenné pivo s kvasnicemi na pšenici”. Ano, ječmenné pivo to je, ale kvašeno relativně neutrálními svrchními kvasnicemi…Image
… a následně dlouho leží při teplotách kolem 0°C, to je pro svrchňák velmi netradiční.

A ani nemá tóny pšeničného piva, místo hřebíčku nebo banánů typického právě pro pšenici je v něm spíš cítit pečené jablko nebo koření. 
Na závěr ještě česká vsuvka. Radniční pivovar Jihlava jednou udělal várku ve smyslu toho fiktivního dampfbieru – zakvasil tedy ječnou mladinu kvasnicemi na pšenici.

Nazvali to SPZ – Sládkovo podzimní zmýlení a už to prý nikdy neopakovali. Kdo ví proč…