Přeskočit na obsah

6. díl – Točené nebo čepované?

Dnes nás čeká trochu kontroverzní #febrewery, podíváme se na podávání piva.


Dáváte si v hospodě pivo točené? Nebo čepované? Co myslíte, že je správně? A točí se na 1x, 2-3x…?

Zastánci jednoho nebo druhého jsou schopni se bít v prsa, že ten jejich způsob je ten pravý.  
Vezmeme to historicky popořádku, dříve bylo čepování. Vzniklo tak, že pivo se do hospody dodávalo v dřevěných sudech, do kterých se v lokálu narazil čep a samospádem čepovali pivo do džbánů. Obsluha tyto džbány roznášela štamgastům ke stolům.Image
A točení? Tady si vypůjčím krásnou fotku z Beranova pivovaru, kde vidíte pivní tlakostroj.

Když chtěl hospodský natočit pivo, tak roztočil kliku tlakostroje, natlakoval a natočil pivo.Image
Zajímavostí je 🇬🇧 způsob pumpování cask ale.

Hospoda má ve sklepě sudy připojené na pumpu (👇) a hospodský pumpováním pákou tlačí do sudu vzduch a tím vytláčí pivo do sklenice. Tím tlačením vzduchem je pivo náchylné na oxidaci, proto se doporučuje sud vytočit za den, dva.  
Tohle pumpování pákou je taky důvod, proč je v anglické hospodě zvykem mít dlouhé páky na pípách. Protože krátkou pákou byste potřebnou sílu nevytvořili.Image